Categorie: Bouwen

Leestijd: 3,2 minuten

Gepubliceerd op: 11 juni 2023

De ruimte voorzien van licht.

In 9 stappen naar je eerste opgehangen lamp

Het ophangen van een lamp in huis kan een goede manier zijn om de sfeer in een kamer te verbeteren en een persoonlijk tintje toe te voegen aan je interieur. Maar als je nog nooit eerder een lamp hebt opgehangen, kan het proces een beetje overweldigend lijken. Geen zorgen! We hebben een gedetailleerd stappenplan opgesteld om je te begeleiden bij het veilig en succesvol ophangen van een lamp. Zo leggen we je uit welke draden waarvoor dienen. Wij vertellen je ook welke draadkleuren er zijn en wat de oude kleuren van de draden zijn. Laten we aan de slag gaan.

Zelf een lamp op hangen in huis

1.

Voorbereiding

Voordat je begint, is het van vitaal belang om je veiligheid voorop te stellen. Ga naar de groepenkast en schakel de stroom uit voor de kamer waarin je de lamp wilt ophangen. Dit minimaliseert het risico op elektrische schokken terwijl je aan de slag gaat.

2.

Montagesysteem bevestigen

Afhankelijk van het type lamp dat je hebt, moet je mogelijk een plafondhaak of montagesysteem installeren. Volg zorgvuldig de instructies van de fabrikant om ervoor te zorgen dat dit stevig en veilig gebeurt.

3.

Controleer de bedrading

Voordat je zelfs maar denkt aan het aanraken van draden, moet je controleren of er geen spanning op staat. Gebruik een spanningszoeker om dit te doen. Houd de spanningszoeker bij de draden om te bevestigen dat er geen elektrische stroom is. Veiligheid gaat boven alles!

4.

Draden voorbereiden

Knip de stroomdraden van de lamp af, maar zorg ervoor dat er voldoende lengte is om veilig aan te sluiten. Strip voorzichtig een klein stukje isolatie van de uiteinden van de draden. Dit zal het aansluiten vergemakkelijken.

5.

Aansluiten van de draden

Hier komt het spannende gedeelte. Sluit de overeenkomstige draden van de lamp aan op de draden die uit het plafond steken. De kleuren zijn van belang:

  • De fasedraad van de lamp (vaak bruin, vroeger was deze groen) moet worden verbonden met de fasedraad van het plafond.
  • De nuldraad van de lamp (vaak blauw, vroeger was deze rood) moet worden verbonden met de nuldraad van het plafond.
  • Als je lamp een aardedraad heeft (meestal groen/geel, vroeger was deze wit of grijs), verbind deze dan met de aardedraad van het plafond. Als je plafond geen aardedraad heeft, laat de aardedraad van de lamp dan onaangesloten.
schakelaar en stroomdraden
Kabels wago en tang
spot uit plafond

6.

Bevestig de lamp

Nu is het tijd om de lamp daadwerkelijk op te hangen. Volg de instructies van de fabrikant om de lamp veilig aan het montagesysteem of de plafondhaak te bevestigen.

7.

Zorg voor de laatste checks

Controleer opnieuw of alle draden goed zijn aangesloten en goed geïsoleerd zijn met isolatietape. Zorg ervoor dat er geen draden knel zitten tussen de lamp en het plafond.

8.

Schakel de stroom in

Keer terug naar de groepenkast en schakel de stroom weer in voor de betreffende kamer. Dit is het moment waarop je kunt zien of je werk vruchten heeft afgeworpen.

9.

Test de lamp

Zet de lamp aan en bewonder je werk! Controleer of de lamp correct functioneert en geniet van de nieuwe sfeer die het aan je kamer toevoegt.

Onthoud, als je twijfelt over enig aspect van dit proces, aarzel dan niet om hulp in te schakelen van een professional. Veiligheid is van het grootste belang bij elektrische klussen. Met dit stappenplan zou je echter zelfverzekerd en met succes je eigen lamp moeten kunnen ophangen. Veel succes!

Open de Klus Hulp pdf met het stappenplan voor het ophangen van een lamp. Na het openen kan je hem opslaan en dan heb je hem altijd beschikbaar!

Lees nog meer

Gerelateerde berichten