Categorie: Onderhoud

Leestijd: 2,8 minuten

Gepubliceerd op: 18 augustus 2023

Cv ketel bijvullen

Zelf je cv ketel bijvullen in 10 stappen

Of je nu een doorgewinterde huiseigenaar bent of net je eerste woning hebt betrokken, het is belangrijk om te weten hoe je je CV-ketel veilig en efficiënt kunt bijvullen. Het bijvullen van je CV-ketel kan nodig zijn om ervoor te zorgen dat de juiste waterdruk wordt gehandhaafd, wat essentieel is voor een optimale werking. In deze stapsgewijze handleiding nemen we je mee door het proces, zelfs als je nog nooit eerder een CV-ketel hebt bijgevuld. Volg deze stappen zorgvuldig om te zorgen voor een goed werkende verwarmingsinstallatie gedurende de koude maanden.

In 10 stappen je cv-ketel bijvullen

1.

Veiligheid voorop

Voordat je begint, moet je ervoor zorgen dat de cv-ketel volledig is uitgeschakeld. Zo voorkom je ongelukken tijdens het bijvullen. Wacht ten minste 15 minuten nadat de ketel is uitgeschakeld, zodat het water kan afkoelen.

2.

Emmer klaarzetten

Plaats een emmer of een bakje onder het vulpunt van de cv-ketel. Dit beschermt je vloer tegen gemorst water en vergemakkelijkt het opruimen.

3.

Aansluiten van de vulslang

Bevestig een uiteinde van de vulslang stevig op de vulkraan van de cv-ketel. Zorg ervoor dat je de verbinding goed aandraait om lekkage te voorkomen.

4.

Aansluiten van de vulslang op de waterkraan

Sluit het andere uiteinde van de vulslang aan op een waterkraan in de buurt van de cv-ketel. Zorg ervoor dat de verbinding stevig is vastgedraaid om lekkage te voorkomen.

open cv ketel
vulkraan met slang
cv ketel open onderkant

5.

Controleren van de waterdruk

Neem een kijkje op de manometer van de cv-ketel. Hierop kun je de huidige waterdruk aflezen, meestal uitgedrukt in bar. De gebruikelijke druk ligt tussen 1,5 en 2,0 bar, maar controleer je handleiding voor specifieke aanbevelingen.

6.

Toevoegen van water

Draai de waterkraan voorzichtig open. Je zult water door de vulslang horen stromen en in de cv-ketel zien gaan. Houd de manometer in de gaten terwijl je dit doet. Stop met toevoeren wanneer de aanbevolen waterdruk is bereikt. De manometer geeft je de exacte druk.

7.

Sluiten van de waterkraan en vulkraan

Draai de waterkraan eerst dicht en wacht enkele momenten zodat het resterende water uit de vulslang in de cv-ketel stroomt. Sluit vervolgens de vulkraan aan de onderkant van de cv-ketel.

8.

Loskoppelen van de vulslang

Maak de vulslang los van zowel de waterkraan als de vulkraan van de cv-ketel. Laat de slang goed uitlekken voordat je hem opbergt.

bar meter cv ketel
loodgieterstang
cv temperatuur meter

9.

Controleren van de manometer

Neem nogmaals een blik op de manometer om er zeker van te zijn dat de waterdruk zich binnen het aanbevolen bereik bevindt.

10.

Opruimen en afsluiten

Maak eventueel gemorst water schoon met een zachte doek of handdoek. Zorg ervoor dat de omgeving rondom de cv-ketel netjes is. Schakel de cv-ketel weer in en observeer of alles normaal functioneert.

Deze stapsgewijze handleiding is een algemene richtlijn voor het bijvullen van een cv-ketel. Raadpleeg altijd de handleiding van je specifieke cv-ketel, omdat de procedure en aanbevolen waterdruk kunnen variëren. Twijfel je over iets of voel je je niet zeker genoeg? Het is verstandig om een professionele monteur te raadplegen voor assistentie.

Aanbevolen materialen

Filter
Prijs
-
Categorieën
Sale
Flexibele vul slang-image
€9,79 €7,83
Sale
Bouwemmer 12L-image
€1,69 €1,35
€9,79 €7,83
Sale
Flexibele vul slang-image
€1,69 €1,35
Sale
Bouwemmer 12L-image
Sale
Flexibele vul slang-image
€9,79 €7,83
Sale
Bouwemmer 12L-image
€1,69 €1,35

Lees nog meer

Gerelateerde berichten