Categorie: Decoratie

Leestijd: 5 minuten

Gepubliceerd op: 16 augustus 2023

Behangen de manier om een nieuwe sfeer en stijl aan een kamer toevoegen

9 stappen naar je eerste behangen muur

Behangen kan een leuk en lonend project zijn dat een nieuwe sfeer en stijl aan elke kamer kan toevoegen. Als je nog nooit eerder hebt behangen, maak je dan geen zorgen. Met de juiste materialen, een beetje geduld en onze uitgebreide gids, kun je binnenkort genieten van prachtig gedecoreerde muren. Dit is een stapsgewijs overzicht voor het behangen van een binnenmuur, inclusief tips, een materiaallijst en advies voor verschillende soorten behang.

Ontdek diverse soorten behang

  • Vinyl Behang: Perfect voor vochtige ruimtes zoals keukens en badkamers (Ja echt!), omdat het waterbestendig is en gemakkelijk af te nemen.
  • Papier Behang: Ideaal voor drogere ruimtes, verkrijgbaar in diverse patronen en texturen die bij elke stijl passen.
  • Vliesbehang: Maakt aanbrengen eenvoudiger doordat de lijm op de muur wordt aangebracht. Perfect voor beginners en nog altijd onze favoriet.
  • Textiel Behang: Biedt een luxueuze uitstraling, hoewel het wat meer zorg en aandacht vergt bij het aanbrengen.
  • Glasvezelbehang: Robuust en scheurbestendig, een goede keuze voor extra muursteun.

Stap voor stap een muur behangen

1.

Voorbereiding

Voor je begint, meet je de hoogte en breedte van de muur die je wilt behangen. Dit is belangrijk om te bepalen hoeveel behangrollen je nodig hebt. Zorg er altijd voor dat je genoeg behang meeneemt en controleer de nummers op de rollen voor dezelfde kleurcode. Denk na over het type behang dat het beste bij je ruimte past. Kies uit vinyl, papier, vliesbehang en meer, afhankelijk van de locatie en je persoonlijke voorkeur.

2.

Muur voorbereiden

Een goede ondergrond is essentieel voor het succesvol behangen. Zorg ervoor dat je muur schoon, droog en glad is voordat je begint. Oud behang moet worden verwijderd, gaten moeten worden opgevuld en de muur moet worden geschuurd. Helemaal onder aan dit artikel staat beschreven hoe je oud behang het beste kan verwijderen. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat de muur volledig droog is om te voorkomen dat het nieuwe behang niet goed hecht of dat er schimmelvorming optreedt. Gebruik een stofdoek om stof en vuil te verwijderen, en maak je muur helemaal klaar voor het behangen.

3.

Behanglijm klaarmaken

Volg de instructies op de behanglijmverpakking om de juiste hoeveelheid lijm te mengen of kies voor klant en klare behanglijm. Gebruik een emmer en een roerstaaf om een gladde pasta te creëren die klaar is om te worden aangebracht.

4.

Behang op maat snijden

Plaats het behang met de bedrukte zijde naar boven op de behangtafel. Meet de hoogte van je muur en voeg enkele extra centimeters toe aan de boven- en onderkant voor marge. Snijd het behang op maat met een schaar of stanleymes.

gekleurd behang met blote voeten
grijs beton look behang
Behangen met behangrol op tafel

5.

Begin met behangen

Breng een gelijkmatige laag behanglijm aan op het eerste stuk behang met behulp van een borstel of roller. Wees niet te zuinig met de lijm. Vouw het behang voorzichtig dubbel, met de gelijmde zijden op elkaar, om een ‘boek’ te maken.

6.

Behang plaatsen op de muur

Begin in een hoek van de muur en ontvouw de bovenste helft van het behang tegen de muur. Werk zorgvuldig om luchtbellen glad te strijken en het behang gelijkmatig op de muur te plaatsen. Let hierbij wel op dat je het behang niet kapotscheurt met borstelen.

7.

Behang de onderste helft

Ontvouw de onderste helft van het behang en herhaal het proces. Zorg ervoor dat de twee helften naadloos op elkaar aansluiten. Eventueel kan je bij een betonnen ondergrond ervoor kiezen om de banen iets over elkaar heen te plakken. Het kan voorkomen dat een muur “zuigt” waardoor het behang iets krimpt bij het opdrogen. Een waterpas kan helpen om te controleren of het behang recht hangt.

8.

Ga verder met behangen

Herhaal de stappen 5 tot 7 voor de volgende stroken behang. Let erop dat patronen mooi op elkaar aansluiten en laat de randen van de stroken elkaar iets overlappen. Snijd overtollig behang voorzichtig af. Let op; bij sommige behangsoorten wil het behang scheuren als het nat is van de behanglijm, snijd dus extra voorzichtig.

9.

Afwerking, details en opruimen

Laat het behang volgens de instructies op de lijmverpakking goed drogen. Snijd overtollige randen langs plafonds, vloeren en hoeken weg met een stanleymes voor een nette afwerking. Ruim alle gebruikte materialen op en maak je werkplek schoon. Bewonder nu het prachtige resultaat van je behangavontuur!

behangen met gekleurd behang
behangen muur donker blauw
behangen met verschillende soorten behang

Verwijderen van oud behang

Nog oud behang op de muur? Volg de onderstaande stappen om dit behang te verwijderen voordat je nieuw behang aanbrengt op de muur.

  1. Verwijder losse delen.
  2. Gebruik een behangstomer om het oude behang los te stomen en voorzichtig te verwijderen.
  3. Als stomen niet mogelijk is, schraap dan voorzichtig met een plamuurmes.
  4. Schuur de muur en maak schoon voor nieuw behang.

Na het afstomen van oud behang is het belangrijk om de muur voldoende tijd te geven om volledig te drogen voordat je nieuw behang aanbrengt. Over het algemeen wordt aanbevolen om minstens 24 tot 48 uur te wachten na het afstomen voordat je begint met behangen. Dit geeft de muur de kans om volledig te drogen, eventuele resterende vochtigheid te verdampen en een stevige basis te bieden voor het nieuwe behang.

Met deze gids in de hand ben je klaar om je eerste behangproject aan te pakken. Geduld en precisie zijn de sleutel tot succes. Volg de instructies zorgvuldig op, wees creatief en geniet van het transformeren van je leefruimte met prachtige nieuwe wandbekleding!

Open de Klus Hulp pdf met het stappenplan voor het behangen van een muur. Na het openen kan je hem opslaan en dan heb je hem altijd beschikbaar!

Aanbevolen materialen

Filter
Prijs
-
Categorieën
Sale
Behangafstomer Wagner-image
€64,99 €51,99
Sale
Behangtafel 2mx60cm-image
€47,99 €38,39
Sale
Behangset 4-delig-image
€5,99 €4,79
Sale
Voorbeeld textielbehang-image
€79,99 €63,99
Sale
Voorbeeld glasvliesbehang-image
€74,99 €56,24
Sale
Voorbeeld vinylbehang-image
€24,99 €18,74
Sale
Voorbeeld vliesbehang-image
€28,99 €21,74
€64,99 €51,99
Sale
Behangafstomer Wagner-image
€47,99 €38,39
Sale
Behangtafel 2mx60cm-image
€5,99 €4,79
Sale
Behangset 4-delig-image
€79,99 €63,99
Sale
Voorbeeld textielbehang-image
€74,99 €56,24
Sale
Voorbeeld glasvliesbehang-image
€24,99 €18,74
Sale
Voorbeeld vinylbehang-image
€28,99 €21,74
Sale
Voorbeeld vliesbehang-image
Sale
Behangafstomer Wagner-image
€64,99 €51,99
Sale
Behangtafel 2mx60cm-image
€47,99 €38,39
Sale
Behangset 4-delig-image
€5,99 €4,79
Sale
Voorbeeld textielbehang-image
€79,99 €63,99
Sale
Voorbeeld glasvliesbehang-image
€74,99 €56,24
Sale
Voorbeeld vinylbehang-image
€24,99 €18,74
Sale
Voorbeeld vliesbehang-image
€28,99 €21,74

Lees nog meer

Gerelateerde berichten